Radon

Radon

Radon

Radon er en radioaktiv gasart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon er i stand til at trænge ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen.

Radon kan hverken lugtes, ses, føles eller smages. Radon formodes at være ansvarlig for ca. 300 danske dødsfald om året. Man har dog mulighed for selv at udføre radonmålinger og derved komme problemet til livs.

Forskningsresultaterne fra 2001 viste, at der i nogle danske kommuner er konstateret for høje radonmålinger i op til hele 30 % af alle huse. Det anslås nu, at ca. 350.000 danske boliger overskrider de nye grænseværdier!

Radon kan forårsage lungekræft.
Der er dokumenteret sammenhæng mellem radon og kræft. Desværre viser forskningen også, at børn er særligt udsatte. Kræftens Bekæmpelse formoder at 3-4 børn hvert år får leukæmi forsaget af radon Dette er dog ikke endelig bekræftet og Kræftens Bekæmpelse betoner, at der skal laves flere undersøgelser.

Tobaksrygning er i Danmark den væsentligste enkeltårsag til lungekræft, og radon er den næst væsentligste. Radon er en medvirkende årsag til ca. 240 nye tilfælde af lungekræft om året. Heraf formodes de ca. 210 tilfælde at ramme rygere og ca. 40 tilfælde at ramme ikke-rygere.

Børn med leukæmi har boet i hjem med mere radon
Børn, der udvikler akut lymfatisk leukæmi, har boet i hjem med mere radon end andre børn. Mens sammenhængen mellem radon og lungekræft har været velkendt i en årrække, så ser det nu også ud til, at radon kan øge risikoen for, at børn bliver ramt af akut lymfatisk leukæmi. Det fremgår af undersøgelsen ”Domestic radon and childhood cancer in Denmark”, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse står bag.

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle radonmåler deres bolig
Radon-rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen: Alle husejere bør opfordres til at få målt radon-niveauet i deres hjem. Radon i private danske hjem anses for en stor sundhedsmæssig risiko.

Enkelt at radonmåle

I dag kan alle købe gør-det-selv radonmålere. I princippet købes målerne inkl. analyse fra et uafhænigt laboratorium. Den optimale måleperiode er fra okt-april og i min. 60 dage.

Sorter faldende

Tabel Liste

1 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

1 vare(r)